Tõnis Palts

Jälgi postitusi Facebookis

28. september 2005

Mul on häbi Eesti Panga nõukogu tegevuse pärast

Üllatusega lugesin täna ajalehest, et Eesti Panga nõukogu on eilsel istungil täielikult usaldanud Ühispanga kahtlaste tehingutega seostatud Andres Lipstokki. Mulle kui Eesti Panga nõukogu liikmele ei olnud sellise küsimuse arutelust ette teatatud ning eilsel istungil ma ei osalenud. Et mul on Lipstoki asjus palju vastuseta küsimusi, oleksin kindlasti kohale läinud, kui teadnuks, et asja arutatakse. Eile kiiresti kinniste uste taga tehtud usaldusavaldus Lipstokile näitab, et osa panganõukogust soovib võtta kaasvastutust tema võimalike mustade tegude pärast. Arvan, et panga nõukogu esimees Mart Sõrg võlgneb vähemalt seletuse. Kui mitte tagasiastumisavalduse.

Jätsin eilsel panga nõukogu istungil osalemata, pidasin olulisemaks Tallinna asjadega tegelemist. Pealegi oli ette teatatud päevakord väga tavaline:
1. Siseauditi osakonna I poolaasta tegevusaruanne.
2. Majandusülevaade
3. Järgmise istungi toimumise aeg ja päevakord.

Kuidas Lipstoki küsimus päevakorda sattus, sain teada alles tagantjärele. Kohapeal, erakorralisena. Ja ma ei usu ka, et kogu ülejäänud Eesti Panga nõukogu peale minu usaldab Lipstokki täielikult. Kui see aga nii peaks olema, on mul häbi. Ning ilmselt astuksin panga nõukogust tagasi, kui saaksin kindel olla, et minu asemele ei panda mõnd ostetavat usaldust jagavat tegelast.